Lezen

10 tips om meer te lezen

Na mijn vorige post waarin ik vertelde hoeveel en welke boeken ik heb gelezen, krijg ik vaak de vraag: hoe doe je dat nou. Als moeder, iemand die parttime werkt, een eigen bedrijf heeft, 3x per week sport en veel te veel hobbies heeft, snap ik die vraag heel goed. Ik heb een druk leven, zoals velen, maar dat weerhoudt mij er niet van om zo vaak mogelijk een boek op te pakken. Hierbij 10 tips die jou zouden kunnen helpen als je meer wilt lezen.

1. Lees de genres die jij leuk vindt.

Ik heb zelf ook wel eens gedacht, ik moet meer literatuur en non-fictie lezen en daardoor las ik bijna helemaal niet meer. Lezen is voor mij een hobby en ontspanning, waarom zou ik mezelf dan opdringen om boeken te lezen waar ik helemaal niet van geniet? Mijn favoriete genres zijn (epic) fantasy, Science Fiction en af en toe (vooral zomers) vind ik iets romatisch ook leuk. Dat is wat ik nu lees en waar ik plezier in heb, hoe leuker het boek, hoe meer je leest.

2. Ga een uur eerder naar bed

Ook ik vind het leuk om series te kijken of te gamen op mijn Switch, om 19.00 uur ligt onze dochter in bed en hebben we de hele avond om te doen wat we willen. Na het sporten kijken we vaak samen wat afleveringen van een serie en soms is het wel lastig, maar meestal gaan we om 22.00 uur naar boven en lezen we een boek. Ik heb zelf geloof ik niet zoveel slaap nodig, want als ik er helemaal in zit moet ik mezelf echt dwingen een boek weg te leggen rond 00.00 uur, de wekker gaat immers weer om 7.00 uur.

3. Romantiseer jouw leesmoment

Je hebt een ochtend of een middagje vrij en dan kan je natuurlijk van alles gaan doen, maar plan een uurtje of 2 lezen in! Steek een kaarsje aan, zorg dat er lekkere snacks en genoeg drinken binnen handbereik staat en kruip met een kleedje op de bank, of in bed en geniet van jouw me-time momentje met je boek.

4. Leg je telefoon weg en zet hem op niet storen

Mijn grootste afleiding van lezen is mijn telefoon en ik ben vast niet de enige die hier last van heeft. Wat mijn telefoon betreft heb ik weinig zelfdiscipline. Als ik ga lezen zet ik hem op niet storen, ik heb wat mensen in favorieten staan, zoals mijn partner, ouders, broertje etc, die kunnen dan wel gewoon bellen als er iets aan de hand is, maar de rest block ik dan even voor een tijdje. Ik leg mijn telefoon aan de andere kant van de kamer, buiten handbereik.

5. Neem overal een boek mee naar toe.

Of het nou een fysiek boek is of een e-reader, ik heb er altijd wel 1 bij me. Er zijn zoveel momenten waarop je moet wachten en je jouw boek erbij kan pakken. Zoals bijvoorbeeld in het OV, als je vroeg bent voor een afspraak of als jouw afspraak te laat is haha. Ik lees bijvoorbeeld ook altijd tijdens Zoey’s zwemles.

6. Bezoek jouw dichtstbijzijnde bibliotheek

Elke keer boeken kopen is een dure hobby. Ze zeggen zelfs dat lezen en het kopen van boeken 2 verschillende hobby’s zijn. Ik doe alle twee haha. Bij mijn bieb hebben ze een vrij ruim assortiment en gaan ze goed mee met de trends. Je kunt bij de bieb ook e-books lenen voor op je e-reader. En niet verder vertellen, maar op de gratis biebpas van jouw kind (als je die hebt), kan je ook boeken lenen voor volwassenen.

7. Volg boek/lees accounts op social media

Omring jezelf met andere mensen die lezen. Er zijn zoveel veel goede accounts op Instagram, TikTok, noem maar op met mensen die prachtige foto’s maken van hun boeken en er goede reviews bij schrijven, dat het je alleen maar kan aanzetten om meer te lezen. Zoek accounts die bij jouw lievelingsgenres passen en laat jezelf inspireren met wat zij lezen en aanraden!

8. Zet leesdoelen

Soms heb ik het nodig om een doel te zetten. Bijvoorbeeld een bepaalde tijd per dag lezen, zoals ik elke avond in bed een uur wil lezen, maar dat kan ook een half uurtje zijn in je pauze, een kwartiertje bij je middagkoffie, etc. Een ander doel van mij is om 2023 de complete Wheel of Time serie te lezen. Maar je kunt ook als doel hebben een boek per maand te lezen, of per week, om een aantal pagina’s per dag te lezen. Maar blijf vooral genieten!

9. Lees samen

Misschien heb je vrienden of familie die ook graag leest, spreek eens samen af thuis, de bieb, buiten of in een gezellig café en ga na uiteraard wat kletsen gewoon lekker samen onder het genot van een hapje en drankje jullie boek lezen. Of lees samen met iemand tegelijk hetzelfde boek, daar hoef je elkaar niet voor te ontmoeten, maar hou online of via de telefoon af en toe contact met elkaar om over het boek te praten. Spreek bijvoorbeeld af tot welk hoofdstuk jullie gaan lezen. Bij de bieb hangen soms ook wel briefjes voor het vormen van een boekenclub.

10. Luisterboeken

Sommige mensen vinden dit niet ‘echt’ lezen, maar in mijn mening, zolang je boeken consumeert, ben je aan het lezen. Mijn voorkeur gaat niet uit naar luisterboeken, omdat ik dan snel ben afgeleid, maar toch heb ik altijd wel een luisterboek klaarstaan. Ik kies boeken uit waarbij ik mij niet teveel moet concentreren en luister hiernaar tijdens saaie huishoudelijke klussen, zoals de was ophangen/opvouwen, koken en de vaatwasser vullen en leeghalen. Ook luister ik als ik op de fiets zit, met onze hond loop. En tijdens mijn andere hobby’s zoals tekenen en schilderen, puzzelen, LEGO. En een tipje als je net als ik een vorm van ADD hebt; zet de voorleessnelheid wat hoger!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply