Lifestyle

Vegan Challenge

Dainty Dream Vegan Challenge taartjes SLA

Deze maand is het zover, ik ga de challenge aan om een maand lang vegan te eten. Veganistisch eten houdt in dat je volledig plantaardig eet en alle producten van dierlijke oorsprong en met dierlijke ingrediënten weglaat. Dat is natuurlijk vlees en vis, maar ook eieren, zuivel, honing en dingen zoals snoepjes met gelatine. Als veganist mijd je ook bij gebruiksartikelen alles van dierlijke oorsprong. Denk hierbij aan leer, wol, bont, dons en bijenwas en producten waarvoor dierproeven zijn gedaan.

Waarom?

De grootse reden waarom ik graag vegan wil eten is dat ik niet deel wil nemen in dierenleed. Ik ga je niet bombarderen met zielige dierenfilmpjes, daar zit ik zelf ook niet op te wachten. Ben je toch nieuwsgierig naar de waarheid achter jouw stukje vlees en bakje yoghurt? Dan zou je dit filmpje kunnen kijken. Pas op! Dit filmpje is best schokkend.

Daarnaast voor het milieu. De bioindustrie de een van de grootste vervuiler is van onze aarde. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) is de vleesproductie de tweede grootste oorzaak van milieuproblemen, zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit. Ook is de veehouderij verantwoordelijk voor de grootste uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 en methaan. Wist je dat als je één biefstukje laat staan, je net zoveel water bespaard als dat je 6 maanden niet gaat douchen?

Voor mezelf. Ik ben heel benieuwd wat veganistisch eten voor mij gaat betekenen. Ik ken een heleboel mensen die plantaardig eten en ze zeggen niet alleen dat ze zich gezonder voelen, maar zo zien ze er ook echt uit! Ik kan wel wat meer energie gebruiken en dat opgeblazen gevoel mag van mij ook wel weg.

‘Ik weet dat ik de wereld niet 1-2-3 kan veranderen, maar dat is geen excuus om maar gewoon ‘mee te doen’. Ík kies ervoor om niet meer bij te dragen al dit dierenleed…’ – Lisa Goes Vegan

Hoe ik de maand door ga komen

Eigenlijk zie ik niet veel problemen voor mij, behalve mensen om mij heen die het een lastig idee vinden. Mijn ontbijtjes zijn altijd al vegan. Ik eet óf havermout en fruit in amandelmelk, óf soya- of kokosyoghurt met muesli en fruit, dus dit kan ik lekker blijven doen. Voor lunch wordt het ook een eitje (oh nee, geen eitjes), een lekker broodje hummus met groenten of een goed gevulde salade vind ik altijd lekker. Voor het avondeten ga ik lekker receptjes uitproberen. Ik heb de kookboeken in huis van Deliciously Ella, Lisa Goes Vegan en De Groene Meisjes, ik ben van plan om sowieso elke week een nieuw recept uit te proberen uit één van deze boeken. Ik heb onwijs veel lekkere snacks klaargemaakt uit de boeken van The Green Happiness, mijn vriezer ligt er vol mee! Het meest lastige voor mij is het missen van geitenkaas, maar als dat het enige is, zal het helemaal goed komen. Ik heb er eigenlijk best veel zin in!

Handige websites:

Lisa Goes Vegan
De Groene Meisjes
The Green Happiness
Deliciously Ella
Pick up Limes

Wat kan je hier verwachten?

Ik ben van plan om de recepten die ik zelf bedenk, of aanpas hier te delen. Ook zal ik een overzicht maken van mijn favoriete recepten die online staan en  uiteraard laat ik jullie weten hoe het mij vergaat en laat ik weten wat het lichamelijk voor mij doet. Samen met Lydia van Run Roam Rest ga ik op vegan hotspot tour en hier komt natuurlijk een uitgebreid verslag van online. En hopelijk heb ik in de loop van de maand de nodige tips voor jullie voor als jullie zelf de challenge aangaan!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply