Lifestyle

Vegan Challenge ervaring

Schermafbeelding-2017-07-26-om-17.06.51
Het is zover! De Vegan Challenge is voorbij. De hele maand juli at ik veganistisch en in deze blogpost zal ik jullie vertellen hoe mij dat is vergaan.

Eerlijk, ik denk dat mensen om mij heen (die niet veganistisch eten) het er moeilijker mee hadden dan ik. Zolang ik thuis at en mijn eigen geplande maaltijden klaarmaakte ging het helemaal prima. Lekkere gerechten uit The Green Happiness, Deliciously Ella of Lisa Goes Vegan kookboek. In het weekend mocht ik van mezelf Oreo’s en een colaatje, voor de rest heb ik vooral ook geraffineerde suikervrij gegeten en gedronken.
Maar zodra ik buiten de deur wil eten wordt het lastig. Familieleden weten niet wat ze moeten koken als ik kom eten (al is mijn schoonmoeder wel creatief in de weer geweest en uiteindelijk lekkere vegan gerechten heeft gemaakt) en in Zaandam is er gewoon bijna niks waar ze een veganistisch recept op de menukaart hebben. Ze wilden wel een salade met gegrilde groenten voor me maken, die mij uiteindelijk net zoveel kostte als een geitenkaas- of carpaccio salade (€ 12,-) waar óók gegrilde groenten bijzitten. Het was best lekker, maar ik mistte de nootjes en vond het uiteindelijk vooral erg duur. Ook bij Festival Trek was er weinig keus, zoals je misschien wel in mijn blogpost hebben kunnen lezen. Gelukkig wonen wij op 10 minuten van Amsterdam waar genoeg Vegan food te halen valt. Ik ging daar dan ook op Vegan Food Tour met Lydia.

Schermafbeelding-2017-07-26-om-17.06.34

Wat vond ik moeilijk aan de Vegan Challenge?

 • Andere mensen die je proberen over te halen om toch iets te eten wat niet plantaardig is. En deze mensen elke keer netjes proberen te vertellen dat je het echt niet wilt, hoe lekker het er ook uit ziet.
 • Uit eten gaan in mijn stad. Er zijn gewoon weinig opties, maar gelukkig ligt Amsterdam om de hoek.
 • Genoeg eten. Uiteraard wilde ik genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen, dus moest ik meer eten. Toch wel even lastig af en toe.

Ben ik veranderd na de Vegan Challenge?

Ik denk het wel. Na alle documentaires die ik heb gezien is mijn behoefte aan een stuk vlees een stuk minder. Ik moet er eigenlijk niet aan denken om dit nog te eten. Dit geldt ook voor zuivel, ook omdat er zoveel lekkere en goede andere opties zijn. Het is in mijn ogen helemaal niet nodig om nog zuivel te eten.

Lichamelijk merk ik ook wel wat dingen. Normaal had ik vaak last van aften in mijn mond, helemaal rond de maandelijkse ‘periode’. Ik heb er tijdens de challenge geen last van gehad, tot dat ik een tand door m’n lip kreeg door Pip, oeps. Ook ben ik een klein beetje afgevallen, wat ik niet zo erg vind, die zwangerschapskilo’s zitten er nog wel een beetje aan.

Ik voel me fit en gezond en vooral ook trots dat ik dit doe, voor mezelf, de dieren én het milieu.

Wat ga ik doen na de Vegan Challenge?

Ik wil zeker weten zoveel mogelijk vegan blijven eten. Als ik thuis eet wordt het gewoon veganistisch, eet ik buiten de deur, bij familie, vrienden of in een restaurant, wil ik wat makkelijker zijn en het vegetarische gerecht kiezen. Tenzij er een vegan optie is natuurlijk! Lydia noemt het Freegan en eigenlijk vind ik dat wel een hele goede benaming!

 

Tips om de Vegan Challenge vol te houden:

 1. Weet waarvoor je het doet, kijk documentaires als What the Health, Cowspiracy, Forks over knives etc.
 2. Vertel iedereen dat je dit wilt doen, zodat ze er rekening mee kunnen houden en misschien doet er wel iemand met je mee!
 3. Plan je maaltijden en doe 1 of 2 keer in de week boodschappen. Hierdoor heb je altijd genoeg in huis en word je niet snel verleid door voedingsmiddelen die niet plantaardig zijn. Ik heb eigenlijk elke week mijn boodschappen laten thuisbezorgen door Jumbo, ideaal!
 4. Eet genoeg. De eerste week at ik best kleine porties, maar als je voornamelijk groenten eet, moet je echt een stuk meer eten om verzadigd te raken.

Ik ben dus erg tevreden over afgelopen maand, ik kan het dan ook aan iedereen aanraden om het zelf eens te proberen. Er staan ondertussen al een paar lekkere vegan recepten op mijn blog, dus misschien kan je beginnen om eens één maaltijd te vervangen?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Esther van TeaBoon 08/11/17

  Leuk om te lezen hoe je met deze vegan uitdaging bent omgesprongen.
  Hopelijk zet je wat mensen aan om dezelfde uitdaging aan te gaan!
  Zeer herkenbaar dat familie en vrienden het een moeilijkere opgave vinden dat je vegan eet dan dat je het zelf vindt.
  En op restaurant kan het helemaal voor kopzorgen zorgen bij de kok. 🙂
  Tof dan ook dat je de nadruk niet enkel legt op dat deel van het veganisme, maar ook op de voordelen.
  Mocht je nog eens nieuwe en leuke vegan receptjes willen proberen, dan ‘moet’ je zeker eens naar mijn TeaBoon recepten-pagina gaan.

 • Leave a Reply